Een passie voor nauwkeurigheid: VistaLink

 

VistaLink deed beroep op de technische outsolving van b-source en S-Technix voor de installatie van een nieuw systeem in de productieomgeving van een eindklant in Zweden (distributiesector).

Productie-intensieve bedrijven doen steeds vaker beroep op visiesystemen voor industriële toepassingen. Met deze doorgedreven automatisatie beperk je menselijke fouten in productielijnen, merk je problemen op voor het te laat is, verhoog je de output of kan je voldoen aan de wettelijke vereisten. De technologie verhoogt daarmee de efficiëntie en de betrouwbaarheid bij het verwerken van goederen waarbij nauwkeurigheid uiterst belangrijk is. Industrieën zoals voeding en farmacie, waar de controle van productspecificaties, verpakkingen en kwaliteitsstandaarden primeert, investeren daarom meer dan ooit in visiesysteemtechnologie.

VistaLink deed beroep op de technische outsolving van b-source en S-Technix voor de installatie van een nieuw systeem in de productieomgeving van een eindklant in Zweden (distributiesector).

 

Wat zijn visiesystemen?

Een visiesysteem controleert de kwaliteit van goederen aan de hand van slimme camera’s. De installatie voert productcontroles sneller en nauwkeuriger uit dan met het blote oog. De efficiëntie van het productieproces verbetert sterk, terwijl de bedrijfsrisico’s verminderen.

Inspectie en verificatie van zowel het product als de verpakking is van cruciaal belang voor het handhaven van de kwaliteitscontrole in overeenstemming met de FDA- en nationale voedselvoorschriften. Machinevisie kan ook worden gebruikt om beschadigde of defecte voedingsmiddelen op te sporen en tegelijkertijd menselijke subjectiviteit te verwijderen. Voedingsmiddelen kunnen worden geïnspecteerd om de kleur van een product, de mate van rijpheid, bederf of schade aan de grondstoffen te controleren.

Ook in de automobielindustrie worden visiesystemen gebruikt om de kwaliteit van airbags en de positionering van autozetels te controleren. Die taken worden traditioneel door mensen uitgevoerd, maar kunnen sneller, objectiever én nauwkeuriger gebeuren dankzij een visiesysteem. Ze worden zowel volledig geïntegreerd in een automatische productielijn alsook offline geïnstalleerd.

Daarnaast kan deze technologie gebruikt worden om de aanwezigheid van goederen op bepaalde locaties te meten, zoals in pick and placing-productielijnen. Goederen met productnummers kunnen op die manier eenvoudig geïnventariseerd worden. Een voorbeeld hiervan is het Crate-ID™ systeem dat VistaLink ontwikkelde voor het tellen en herkennen van “Returnable Transit Items” of RTI’s. Voornamelijk in de logistieke en distributiesector worden op die manier in- en uitgaande kisten getraceerd. Zo schept het visiesysteem een duidelijk beeld van beschadigde, verloren of gestolen RTI’s.

In combinatie met robotica en cobottoepassingen kan je ook visiesystemen implementeren in productieomgevingen. Veelvoorkomende taken in voedsel- en drankfaciliteiten die zijn voorbereid op de overgang naar robotwerking zijn onder andere het plukken en verpakken, het opzetten van dozen en het palletiseren. Het elimineren van handmatige repetitieve taken maakt de operators vrij voor meer toegevoegde waarde en levert tegelijkertijd voorspelbare, consistente resultaten op.

 

Specifiek voor het buitenland, was het nog altijd moeilijk voor ons om de juiste mensen te vinden. We hebben het b-source team opgeleid en kunnen nu vertrouwen op hetzelfde team van mensen die onze projecten in het buitenland samenbouwen.

 

 

De voordelen van visiesystemen

Een visiesysteem heeft verschillende voordelen. Zo garandeert het in de eerste plaats een constante productkwaliteit. De plaatsing van labels, de kwaliteit van de verpakking en de productstandaarden worden met andere woorden voortdurend nagekeken en de minste afwijking wordt meteen opgemerkt. Dat brengt ons bij het volgende voordeel, namelijk een serieuze kostenbesparing wanneer je het hebt over manuele controle. Daarnaast kunnen visiesystemen makkelijk geïntegreerd worden in bestaande productielijnen en zorgen ze, na een initiële investering, voor tijd- en kostenbesparing in productie en/of distributieomgevingen.

 

Wat zijn de voordelen van een visiesysteem?

 • Sneller dan elke menselijke handeling.
 • Objectiever omwille van voorgeprogrammeerde kwaliteitsstandaarden en -interpretaties.
 • Nauwkeuriger dankzij een voortdurende kwaliteitscontrole die opmerkt wat het blote oog niet altijd ziet.
 • Data interpreteren op een schaal die geen mens ooit zou aankunnen kan vandaag de dag door gebruik te maken van AI (artificiële intelligentie)

 

VistaLink als referentiespeler

VistaLink is een in België gevestigde systeemintegrator, gespecialiseerd in machinevisie. Door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machinevisie technologie, zoals 2D/3D en kunstmatige intelligentie (AI) meer bepaald Deep Learning, levert VistaLink oplossingen op maat aan eindklanten, machinebouwers en OEM’s in onder andere gereguleerde industrieën. 

VistaLink heeft als één van de ontwikkelaars van industriële visiesystemen al meer dan 30 jaar ervaring op de markt. Gestart in de jaren tachtig, de pioniersdagen van de machinevisie, heeft VistaLink vandaag de dag een sterk technisch engineeringteam met een brede expertise. De focus ligt op farmaceutische, automotive & logistieke klanten, met een brede portfolio van standaard oplossingen tot maatwerk.

 

b-source als partner voor de implementatie van visiesystemen

VistaLink koos b-source als partner voor de implementatie van een nieuwe reeks visiesystemen. 

 

“b-source heeft heel goed begrepen wat onze noden zijn en die van onze klanten” vertelt Pierre Catoul, Manager Project Delivery en Quality Assurance Manager bij VistaLink NV. “Ze kunnen ons niet alleen ontlasten met de elektromechanische integraties zoals een bekabeling, het samenbouwen van onze componenten, het monteren bij onze klanten ter plaatse maar ook bij het mechanische ontwerp van onze visieoplossingen. De specialisten van b-source zijn een perfecte aanvulling op onze eigen mensen.” Pierre gaat verder: “Ik ben enorm te spreken over de flexibiliteit en de kwaliteit van de b-source medewerkers en hun inzetbaarheid zowel in België maar ook in het buitenland. Specifiek voor het buitenland, was het nog altijd moeilijk voor ons om de juiste mensen te vinden. We hebben het b-source team opgeleid en kunnen nu vertrouwen op hetzelfde team van mensen die onze projecten in het buitenland samenbouwen.”

Voor Bob Cornelis, de zaakvoerder van b-source, is de getuigenis van VistaLink een perfect praktijkvoorbeeld van de focus die het bedrijf legt op kwalitatieve technische dienstverlening en expertise.

“Bij b-source leggen we de lat hoog wanneer je het hebt over outsourcing”, zegt Bob. “Onze focus op kwalitatieve ontzorging levert ons dan ook projecten in binnen- en buitenland op waarbij precisiewerk cruciaal is en industriestandaarden correct nagestreefd moeten worden.” 

Bij dit niveau van outsourcing horen natuurlijk ook de juiste experts. “Onze eigen kwaliteitsnormen zorgen ervoor dat we enkel genoegen kunnen nemen met gekwalificeerd personeel”, gaat Bob verder. “Dat wil zeggen dat we alleen maar techniekers aanwerven die minstens 5 jaar ervaring hebben in hun vak, en die kunnen aantonen dat ze niet alleen nauwkeurig, maar ook oplossingsgericht en klantvriendelijk te werk gaan.” Deze capaciteiten kunnen volgens hem het verschil maken tussen het succesvol opleveren van een project, en het afwerken van een opdracht waar de klant binnen de kortste keren opnieuw ondersteuning nodig heeft voor het oplossen van gebreken en storingen. 


 

Bij b-source zijn we op zoek naar techniekers die zich kunnen identificeren met het streven naar nauwkeurigheid en veiligheid. Heb je altijd al willen werken als technieker of ingenieur, maar dan mét de voordelen van outsourcing (vast contract, dienstwagen, tankkaart, 100% werkzekerheid, …)? En neem je enkel genoegen met een werkplek waar jij je écht goed voelt? Bekijk dan onze vacatures op b-source.be/jobs en begin volgende week aan de job van je leven!

Laatste Nieuws

 • Waarom b-source als technische partner?

  Als het gaat om technische projecten, is het belangrijk om de juiste mensen in je team te hebben. b-source, je...
  Lees meer
 • Outsourcing - de voordelen voor jou als technieker

  Stel je dit voor: je rijdt op je motor over de uitgestrekte weg, de wind door je haren en je...
  Lees meer

Altijd als eerste het laatste nieuws ontvangen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 • Projectrealisaties
 • Beschikbaarheden
 • Sectornieuws
 • Achter de schermen
Copyright © 2024 b-source. Alle rechten voorbehouden. Veiligheid boven alles, ook voor jou. Lees hier ons privacy- , cookie- en GDPR-beleid
Algemene aankoopvoorwaarden Algemene verkoopvoorwaarden Webdesign Webit