Vrijwilliger in de kijker

Van 25 februari tot en met 5 maart viert Vlaanderen haar vrijwilligers tijdens de Week van de Vrijwilliger. Dit jaar is hun thema ‘Iedereen wint met vrijwilligerswerk’.  Volgens de vereniging zorgt het werk dat vrijwilligers uitvoeren, niet alleen voor relevante ervaring, tonnen plezier én een goede daad, maar maakt het ook dat organisaties kunnen rekenen op enthousiaste helpende handen. Ook voor de maatschappij is vrijwilligerswerk volgens Vlaanderen Vrijwilligt  een grote meerwaarde, aangezien onze samenleving er enkel mooier van wordt. Dit jaar zetten we één van onze eigen vrijwilligers en Business Unit Manager Koen Meulemans in de kijker.

 

Koen, hoe zou jij jouw vrijwilligerswerk omschrijven?

Ik ben ingeschreven op een platform waar mensen die financieel niet sterk staan, klusjes kunnen aanvragen. Dit kan gaan van kaders of luchters ophangen, naar kastjes monteren, wat werkjes in de tuin uitvoeren, enzovoort. Mensen kunnen zelf aangeven hoeveel ze hiervoor kunnen neertellen, gaande van 1 tot 8 euro per uur. Die opbrengst gebruikt de vrijwilliger dan om zijn onkosten te dekken, zoals het onderhoud aan de tuinmachines die ik voor die klusjes gebruik. Da’s ook voor mij winnen, zoals de slogan van Week van de Vrijwilliger dit jaar luidt: op die manier ben ik buiten bezig en dat is goed voor m’n fysiek, want anders zit ik veel stil aan mijn bureau of in de wagen. Daarnaast zijn de mensen uit m’n buurt er natuurlijk ook mee geholpen.”

 

Hoe vaak doe je dit vrijwilligerswerk?

“Dat is steeds in het weekend, soms op zaterdag, soms op zondag, soms drie weken niets en soms drie weken op een rij. Het hangt voornamelijk af van wanneer mensen aanvragen plaatsen in mijn buurt en hoe mijn eigen planning eruit ziet.”

 

“Vaak gaat het over oudere mensen die het niet breed hebben. Mensen met een klein pensioentje die dit vroeger zelf deden bijvoorbeeld, maar die dat door fysieke beperkingen niet meer kunnen. Een tuinier vragen kunnen ze niet, want die dienst is te duur en de klusjes zijn daarvoor ook vaak te klein.”

 

“De dankbaarheid van de mensen, daar geniet ik het meest van. Ouderen haalden vaak trots uit wat ze vroeger zelf onderhielden en moeten dingen nu noodgedwongen laten verloederen. Wanneer ik hen kan helpen om kleine zaken weer op te knappen, leven ze daar echt van op.”

 

Waar geniet je het meest van in dit vrijwilligerswerk?

“Vooral de dankbaarheid van de mensen. Vaak sleept iets echt al lang aan voor hen; dingen die ze vroeger zelf konden doen en waar ze vaak trots op waren, moeten ze nu laten verloederen. Wanneer iemand anders dit voor hen kan oplossen, leven ze daarvan op. Dat maakt het vrijwilligerswerk echt de moeite het waard.”

 

Kan je het de mensen aanraden?

“Ik kan het iedereen aanraden die een beetje handig is en graag de handen uit de mouwen steekt. De mensen uit je buurt worden ermee geholpen, dus ook de buurt zelf wordt er beter van en je bouwt bovendien fijne contacten op met de cliënten. Het feit dat je er ook fysiek beter van wordt zonder veel moeite, is uiteraard ook een pluspunt.”

 

 

Laatste Nieuws

 • Waarom b-source als technische partner?

  Als het gaat om technische projecten, is het belangrijk om de juiste mensen in je team te hebben. b-source, je...
  Lees meer
 • Outsourcing - de voordelen voor jou als technieker

  Stel je dit voor: je rijdt op je motor over de uitgestrekte weg, de wind door je haren en je...
  Lees meer

Altijd als eerste het laatste nieuws ontvangen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 • Projectrealisaties
 • Beschikbaarheden
 • Sectornieuws
 • Achter de schermen
Copyright © 2024 b-source. Alle rechten voorbehouden. Veiligheid boven alles, ook voor jou. Lees hier ons privacy- , cookie- en GDPR-beleid
Algemene aankoopvoorwaarden Algemene verkoopvoorwaarden Webdesign Webit